dimarts, 27 de novembre del 2007

DECORACIONS DE NADAL AMB ESPELMES

Per fer la composició necessites 3 elements:
1. la base,
2. les espelmes,
3. i els adornaments.

1. Com fem la base?
· La pots fer amb escorça. En ella les espelmes i els complements s’hi adhereixen amb cola blanca.
· També la pots fer amb el retall circular d’un tronc (si n’has de fer moltes, pots demanar a una fusteria que et faci els talls, d’aproximadament 2 dits de gruix). En aquest cas convé polir les estelles amb paper de vidre i aplicar-hi una capa de vernís. Podràs enganxar els complements amb pegament.
· També pots fer la base amb suro artificial, com el que es fa servir en floristeries. Cal posar el suro dins un recipient bonic (de ceràmica, vidre, vímet,...). Els complements es van clavant al suro amb ajuda de filferro prim, que anirem tallant a la mida amb unes estenalles.

2. Com disposem les espelmes?
· Pots posar una sola espelma en el centre. Per tal que quedi bé, si l’espelma és prima caldrà que sigui alta. Si és baixa, caldrà que sigui gruixuda.
· També pots posar dues, tres o fins a quatre espelmes. En aquest cas queda maco que siguin de diferents alçades.
· Si ho vols, pots pintar les espelmes amb pintura platejada, o daurada, o amb purpurina (aplica-la amb una esponja). També les hi pots lligar un llaç amb una cinta vermella, o platejada, o bé amb unes tires d’espart o de roba de sac.

3. Quin tipus d’adornaments podem afegir al voltant de l’espelma?
Fent una passejada pel camp pots agafar pinyes, cards, branques amb forma bonica, fulles de plataner, escorça d’arbres caiguts, etc.
· Hi pots disposar vàries pinyes de forma simètrica i ordenada.
· També hi pots posar fulles seques. En aquest cas és millor disposar-les “desordenadament”. Pots buscar el contrast amb fulles de diferents colors: grocs, daurats, porpres, fúcsies,...
· Afegeix alguns elements frescos: branquetes verdes d’avet, de boix o de xiprer, baies vermelles, branques de vesc,...
· Incorpora alguns fruits secs: aglans (“bellotas”), nous, avellanes, castanyes,...
· Pots afegir-hi cintes o llaços, de colors vius o bé naturals.
· Si es tracta d’una decoració nadalenca, també hi pots afegir petites boles de Nadal.

Si el que vols és donar-hi un ambient de tardor, pots fer servir l’escorça i les fulles seques al natural, sense cap tractament.
Per decoracions nadalenques és preferible aplicar-hi una mà de pintura platejada o daurada, o bé de purpurina. Simplement compra pintura en esprai, col·loques els elements recollits sobre fulles de diari, els pintes i els deixes eixugar.
Si el que busques és un ambient romàntic, busca pètals frescos de flor en colors rosa, blanc i groc pàl·lid.
I recorda que els verds, daurats, vermells i platejats donen un aire càlid i nadalenc. Rosa, blanc i groc pàl·lid posen una nota romàntica. I els colors naturals de la fusta i de les fulles seques o groguenques li donaran un aire de tardor.

En aquest tipus de decoracions és millor no encendre les espelmes. Però si penses fer-ho, tingues en compte que tots aquests materials secs són inflamables, així que disposa’ls de manera que la flama mai els pugui arribar a tocar, fins i tot si l’espelma es consumís del tot. I sobretot no els deixeu sense vigilància mentre estan encesos.