dimarts, 27 de novembre del 2007

ESPELMES DE COLORS

Per fer-les necessitareu:
Parafina en bloc: costa una mica de trobar; busqueu-la a les botigues de ciris i espelmes (consulteu les pàgines grogues).
Tints de tenyir roba dels colors que més us agradin: els que conec són de la marca Iberia; els podeu trobar a qualsevol drogueria, o fins i tot en alguns supermercats.
Cordill de cotó (per fer el ble de l’espelma)
Recipients petits on abocar la cera desfeta. Han de resistir l’escalfor. Poden ser pots de iogurt de vidre, o torretes (de plantar flors) molt petites, o els potets transparents on vénen els rodets de fotos –en aquest cas us en poden donar de buits a les botigues de revelat fotogràfic.
Pals o escuradents (han de ser més llargs que la boca del recipient on abocareu la cera).
Una cassola vella (que es pugui llençar després, perquè quedarà inservible per cuinar).
Uns fogons on cuinar. Si els podeu instal·lar a l’exterior encara millor, perquè es forma una fumarada molt densa.
Una cullera vella per remenar la cassola, i per agafar la cera després.

Doneu a cadascú un recipient, un tros de cordill i un pal. Lligueu el cordill al mig del pal, i col·loqueu el pal centrat sobre la boca del recipient, amb el cordill a dins. Això serà el ble de l’espelma.
El següent pas serà anar abocant la cera dins el recipient en diferents capes, una de cada color.
Talleu el bloc de parafina en tants trossos com colors diferents vulgueu fer. Poseu un tros de parafina dins la cassola, a foc lent, i deixeu que es desfaci. Aboqueu un sobre de tint del color desitjat i remeneu, per tal que la cera agafi el color.
PRECAUCIÓ: Amb l’escalfor, és fàcil que la cera es pugui encendre, així que no deixeu mai la cassola sola, i estigueu preparats per posar-hi una tapadora a sobre i retirar-la del foc en cas que s’encengués.
Un cop dissolt el sobre dins la cera, és el moment de retirar-la del foc i anar-la abocant dins dels recipients amb la cullera. Si se us solidifica la podeu tornar a escalfar.
Repetiu el procediment amb els altres colors.
Un cop acabada l’espelma deixeu-la refredar i després deslligueu el pal.
Hi ha gent que prefereix deixar l’espelma dins el recipient. D’altres s’estimen més trencar-lo i treure el bloc de cera.
ATENCIÓ: Si algú patís una cremada per culpa de la cera calent, apliqueu-li ràpidament a la cremada abundant aigua freda durant tota l’estona que calgui, fins que la ferida deixi de fer mal.